Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Május 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Beszűkültek a lehetőségek” - Kiki a magyar könnyűzenei életről

„Beszűkültek a lehetőségek” - Kiki a magyar könnyűzenei életről

Míg a hazai könnyű műfaj nagy öregjei a média perifériáján egyensúlyoznak, a promotált új felfedezettek produkciói szakmailag megkérdőjelezhetőek. A ByeAlex-jelenség és a magyar zene médiahátránya mellett a jogdíj-helyzetről és a sztárcsinálásról beszélt Kiki, vagyis Patkó Béla, az Első Emelet énekese a Rádió Orient műsorában. A könnyűzene értékesíthetőségéről Kiki elmondta, számos eszköz áll rendelkezésre: a média felületei a televíziótól az internetig, a rádiótól a sajtóig.

Patkó Béla, azaz Kiki országos ismertségre az Első Emelet zenekar sikerével tett szert, 1983-tól az együttes énekeseként működött. Későbbi szólókarrierje és népszerű filmzenei kiadványai után a sport és a rádiózás terén is kibontakozott. 2004-től a Művészetek Palotájának magyar előadók színpadi produkcióiért felelős külsős producere volt, jelenleg fesztiválszervezéssel foglalkozik.

A könnyűzene értékesíthetőségéről Kiki elmondta, számos eszköz áll rendelkezésre: a média felületei a televíziótól az internetig, a rádiótól a sajtóig. Számos módja van annak, hogy a közönséghez eljusson a zenei termék, s ebben a célirányos offenzív marketing egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be.

A magyar zenei tehetségkutató műsorok nagy mennyiségben termelik a nagyrészt tiszavirág életű előadókat. „Régen is volt Ki mit tud, Táncdal Fesztivál, Röpülj páva.” Ám néhány kivételtől eltekintve nem nyílik lehetőség arra, hogy ezek a tehetségek kibontakozzanak és fennmaradjanak a zenei piacon. A cél elsősorban a milliós nézettség megszerzése lett. „De milyen értéket képvisel?” – teszi fel a szakmabeli a kérdést, amire a válasza, hogy a minőséggel és értékmércével probléma van.

ByeAlex magyar énekes-dalszerző az idei Eurovíziós Dalfesztiválon elért sikere és a hazai kritikusok által kapott negatív fogadtatás nagy feltűnést okozott. Kiki a külföldi méltatást így magyarázza: „Az ok amiért szimpatikussá vált, hogy nem akart többnek látszani, óriási teljesítményt nyújtani a színpadon és leénekelni Európát.” A magyar közönségnek is van egy olyan rétege, amely másfajta értéket keres – vélekedett a Dal közönségszavazásának eredményéről.

A lemezeladási bevételek csökkenésével a kiutat, a koncertezésben látja az énekes. Az internetes letöltéseket illetően jóval előbb kellett volna megtalálni a megoldást, a jogdíjak beszedésére. A mintegy 1800 tagot számláló Artisjus és az Előadóművészi Jogvédő Iroda látja el zeneszerzők és előadók juttatásainak megszervezését. Éves szinten több milliárd forinttal gazdálkodik a magyar zenei élet, könnyű és komoly műfajok között megosztva.

Beszűkültek a lehetőségek − a magyar könnyűzene nagy öregjei kiszorultak a kereskedelmi rádiózásból: „ha kijön például Demjén Ferenc új lemeze azt nem hallod a rádiókban.” Az eltérő célcsoportra hivatkozva a média perifériájára kerülnek. „Ezért a nagyok, mint a Bikini, Edda, Demjén, Neoton a mai napig ugyanannyit koncerteznek, mint régen. Egy évben akár a 60 előadást is megugorják.” - mutatott rá Kiki.

A külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi rádiók műsoraiban 30-70 százalékos arányban jelennek meg a magyar és a külföldi előadók. „Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban ez elképzelhetetlen lenne.” A külföldi érdekeltség miatt háttérbe szorult a magyar könnyűzene, érvelt a Rádió Orient vendége. Magyarországon is elterjedt az amerikai szisztéma: egy nap átlagosan 400-500 dalt játszanak a nagy kereskedelmi rádióadók rotációs rendszerben, ezt azonban kifogásolta az egykori műsorvezető- szerkesztő: „Mindennap ugyanazokat az előadókat játsszák minimális időeltéréssel.”

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket