Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Október 06. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: mti

Felmentették a halálos kimenetelű nagykállói rali főszervezőjét

Felmentették a halálos kimenetelű nagykállói rali főszervezőjét

Felmentette a vád alól a 2013 júniusában történt, halálos kimenetelű nagykállói amatőr rali főszervezőjét a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék - közölte a törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

Az ítélet jogerős.

Toma Attila közleményében azt írta, a Fázsi László bíró vezette büntetőtanács ítéletével helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokú végzését, amelyben B. A. I. vádlottat felmentették a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség vádja alól.

A megállapított tényállás szerint a vádlott főszervezője volt a 2013. június 30-án Nagykálló és Újfehértó között megrendezett amatőr ralinak, amelynek harmadik futamában az egyik versenyző autója óránkénti 132 kilométeres sebességgel kisodródott és a pálya szélén álló nézők közül tíz embert elütött. A balesetben egy ember a helyszínen meghalt, többen súlyosan megsérültek, közülük hárman maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedtek.

A vádlott feladatai közé tartozott a pályabiztosítók kiválasztása, akik a versenypályától távol tartják a nézőket és jelzik esetleges baleset bekövetkezését. Ennek érdekében a verseny napjának hajnalán oktatást is tartott a pályabiztosítóknak és átadta nekik a szükséges felszereléseket - olvasható az ítélet indoklásában.

Az eljárás során hiányosságként merült fel, hogy a baleset helyszínén a pályabiztosító szalag hiányzott, de a bíróság megállapítása szerint a biztonsági zóna hátsó részét jelző sárga szalag még a baleset után is jól látható és kifeszített állapotban volt. A versenypálya nyomvonalát és a biztonsági zóna külső határát is jelző másik szalag azonban elszakadt, ennek ellenére nézők nem tartózkodhattak volna ebben a biztonsági zónában.

Toma Attila megjegyezte, a nézők eltávolításáról az egyik pályabiztosítónak kellett volna gondoskodnia. Őt korábban - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - jogerősen elítélte a Nyíregyházi Járásbíróság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket