Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 21. 15:04, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Félmillió forintot kap az Illés Lajos-dalok feldolgozására kiírt verseny győztese

Félmillió forintot kap az Illés Lajos-dalok feldolgozására kiírt verseny győztese

Félmillió forintot kap az az amatőr zenekar, amelyik a legjobb feldolgozást készíti Illés Lajos dalából: a produkció fellépési lehetőséget kap a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 22-én az Illés Lajos-emlékkoncerten.

A szakadék, amely az egykori és a mai generáció között tátong, csökkenthető. A magyar könnyűzenei életben már születtek olyan dalok, amelyek újragondolva értéket képviselhetnek a mai fiatalok számára is - fogalmazott Makkai Lilla, az egykori Illés együttes alapító tagjának özvegye az emlékkoncertet szervező A-Z Produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.
A kommüniké szerint a mostani feldolgozás pályázat célja felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedek magyar dalai között sok volt nagy hatással egy-egy nemzedékre. Mint írták, ezen dalok újragondolásával lehetőség van arra, hogy azok a fiatalok is megismerjék szüleik, nagyszüleik zenéjét, akik a legfogékonyabbak a könnyedebb műfajokra.
"Illés Lajos a könnyűzenét is mérhetetlen komolysággal művelte. Nem a pillanat ízléséhez igazodott sohasem, amikor komponált, a darabjai a népzenében és az egyházi zenében gyökereznek, emiatt időtálló a muzsikája" - idézte fel Makkai Lilla. Az emlékkoncerten Illés Lajos szerzeményeinek egyik előadója Janicsák Veca, és Kocsis Tibor lesz, akik saját stílusukban próbálják újrafogalmazni és a mai zenei irányzatok kedvelőinek is átérezhetővé tenni az Illés zenekar alapítójának dalait.
A pályázók két dal feldolgozására vállalkozhatnak: a Várj, még eljön a nyár (szerzők: Illés Lajos és Kántor István) vagy a Lehetett volna (Illés Lajos-Bródy János) című mű újraértelmezését kell elküldeni. A részletes pályázati kiírás a Zene.hu oldalon olvasható (http://www.zene.hu/20120808_lepj_fel_az_arenaban_illes_lajos_feldolgozas_verseny).
Az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos tiszteletére szeptember 22-én rendeznek emlékkoncertet a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves. A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Szakcsi Lakatos Béla, Malek Andrea és Tolcsvay Béla is.
A két és fél órásra tervezett műsorban a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények, a Koncz Zsuzsának írt dalok mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus művéből is.
Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával, az utolsó fellépések pedig 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.
Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel (1991). 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta. A Magyar Éneket több mint kétszáz előadáson mutatták be közönség előtt.
"Ezekben a zenékben ősi magyar dallamok és a protestáns egyházi zene ötvözete szólal meg. A Szvorák Kati énekével 1997-ben kiadott népdalátiratai, a Válaszúton című album is mutatja, milyen fontos volt számára a magyar népzenei örökség" - mondta özvegye, Makkai Lilla korábban az MTI-nek.
Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga - 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum - 2003, Karácsonyi Te Deum - 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket