Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Augusztus 06. 06:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Cipő-emlékkoncert fantasztikus hangulatban

Sziget - Cipő-emlékkoncert fantasztikus hangulatban

Egykori együttese, a Republic, zenészkollégái, barátai, tisztelői lépnek fel a márciusban elhunyt dalszerző, énekes, Bódi László Cipő emlékére rendezett hétfő esti koncerten a Sziget fesztivál mínusz 1. napján. A nagyszínpad előtti tér megtelt a közönséggel.

Legelőször a homokmégyi általános iskola első osztályos diákjai léptek színpadra nem sokkal este 7 óra után, majd következett a Republic, Keresztes Ildikó, valamint az Omega három tagja közös előadásában az utóbbi zenekar nagy slágere, a Léna, utána a Republic és Keresztes Ildikó az Erdő közepében című Cipő-szerzeményt adta elő, ByeAlex és a Republic a Még, kedvesem, méget, Gerendás Péter és Jávori Fegya pedig a Ha még egyszer láthatnám című számot.
"A Republic egy kevésbé ismert dalukat választotta számunkra. Ismerem a számaikat, ráadásul Cipő és én ugyanabból a régióból származunk, és közös volt a kisvárdai gimnázium, ahová jártunk" - mondta ByeAlex a koncert előtt az MTI-nek.
Kitért arra, hogy mostanában több Republic-szöveget olvasott, és úgy érzi, Cipő számos írásának most, halála után lesz igazán hatása az emberekre.
"Cipő most ott fent büszke lehet magára" - fogalmazott az énekes, aki most először lépett a Sziget fesztivál nagyszínpadára.
Gerendás Péter gitáros, énekes arról beszélt az MTI-nek, hogy Cipőnek volt egy közös fellépése Jávori Fegyával, amelyen az emlékkoncerten is elhangzott dalt, a Ha még egyszer láthatnám című Republic-számot adták elő.
"Prófétikus ez a dal, mintha írásakor Cipő érezte volna, hogy korán fog távozni ebből a világból. Magam közvetlenül nem dolgoztam együtt Cipővel, de sok produkcióban vettünk mindketten részt, Koncz Zsuzsa is összekötő kapocs volt, hiszen lemezeire dalokat szereztünk. Volt egy jubileumi Republic-buli is, amelyen én a Szeretni valakit valamiért című számot játszottam el" - emlékezett Gerendás Péter.


MTI Fotó: Mohai Balázs

Színpadra lépett Müller Péter Sziámi is, aki a Republickal egy emblematikus Republic-dalt, a Nagy kő zuhan címűt adta elő.
"A halála előtti utolsó egy évben nagyon közel kerültünk egymáshoz Bódi Lacival, azaz Cipővel, olyannyira, hogy utolsó két számát együtt írtuk, ő a zenét, én a szöveget. Néhány éve az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Színháznál vagyok színész, és ott kialakítottunk egy dalműhely-foglalkozást, megnéztük együtt, miként készül egy-egy dalszöveg a baltazárosok gondolataiból. Ezekből aztán számos zene, komplett dal született ismert előadókkal, Cipőt Koncz Zsuzsa hozta be a projektbe" - jelentette ki az énekes, szövegíró.
Cipő utolsó dalát, az Árad a szeretetet az emlékkoncerten maga Cipő adta elő egy magmaradt demófelvétel bejátszása segítségével az ehhez készült videóval a kivetítőkön.
Müller Péter Sziámi elmondta, hogy a tervek szerint jövő tavasszal, egy kapcsolódó Müpa-koncertre jelenik meg a Baltazár-antológia CD Árad a szeretet címmel, rajta Cipő dalával és mások mellett Koncz Zsuzsa, Takáts Eszter, Bródy János, Tolcsvay László, Kiss Tibor, Bérczesi Róbert, Krulik Zoltán, a Pa-Dö-Dő, Dévényi Ádám, Szalóki Ági, Palya Bea és Zorán énekével.
A hétfői Cipő-emlékkoncerten, amely várhatóan 23 óráig tart, a Republic tagjai mellett színpadra lépett és még lép a Bikini, Bródy János, Charlie, a Compact Disco, Koncz Zsuzsa, Halász Judit, Balázsovits Edit, Mahó Andrea, Nagy Feró, Fenyő Miklós, az Első Emelet, a Hooligans, a Magna Cum Laude, a Nemadomfel, a Pál Utcai Fiúk, Tolcsvay László és a United is.
Olyan ismert Republic-, illetve Cipő-dalok hangzottak-hangzanak el, mint Ha itt lennél velem, a Neked könnyű lehet, a Kék és narancssárga, a Repül a bálna, A madárjós vakáción, a Megyek a sorban, az Összehordja a szél a szemetet, a Távolban egy fehér vitorla vagy a Valahogy másképp történt meg.
Bódi László Cipő, a Republic alapítója idén márciusban 47 éves korában hunyt el szívbetegségben. A pop és a rock határán működő Republic dallamos muzsikája, könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei az első lemez, az 1990-ben kiadott Indul a mandula óta markánsan jelen voltak a magyar könnyűzenében. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak. Idén posztumusz Artisjus-díjat és Fonogram-díjat kapott.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket