Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Március 27. 14:32, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Idén még többet fordítanak a látványra

Sziget - Idén még többet fordítanak a látványra

A nemzetközi trendekhez igazodva a látványra kíván a korábbinál is nagyobb figyelmet fordítani idén a Sziget, amely augusztusban több új helyszínnel jelentkezik és egy hétre "anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapuló fesztivál-köztársasággá" alakul.

"A fesztiválokat kedvezően érintő áfatörvény-módosításból fakadó pluszbevételeket is felhasználva mintegy egymillió eurót költünk idén fejlesztésekre, a látványvilágra. Lesz a zárónapon End Show a nagyszínpadnál tűzijátékkal és fényeffektekkel, David Guetta zenei kíséretével, festékpatronokkal Color Party a Colosseum helyszínen, egy 60 méter magas óriáskerék, valamint kényelmes Sziget Beach az északi csücsök homokpados részén" - mondta Gerendai Károly főszervező a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Kifejtette, hogy az áfatörvény tavalyi módosulása kedvezően érinti a fesztiválokat, a Sziget becsült többlete ebből mintegy félmillió euró, amelyet egy hasonló nagyságrendű ráfordítással kiegészítve elsősorban a látványvilágra, a fejlesztésekre költenek.
Látványosnak ígérkezik az egyik indiai fesztiválról "importált" festékpatronos Color Party, amely az idén dupla méretűvé növő Colosseumban délutántól éjszakáig minden kerek órában élvezhető lesz. A tavaly bemutatkozott Sziget Eye átmérője húsz méterrel nagyobb lesz: a hatvan méteres kabinos óriáskeréken egyszerre több mint háromszázan fognak tudni "utazni". Lesz továbbá Disco Erdő a nagyszínpad közelében fénygömbökkel és stroboszkópokkal, Para Erdő működdel a borzongani vágyóknak, és külön romkocsma negyedet létesítenek a főváros legizgalmasabb szórakozóhelyeinek részvételével.
Gerendai Károly felidézte, hogy a fesztivál története éppen húsz évvel ezelőtt kezdődött, és az akkor kitalált, ma is érvényesnek tartott alapkoncepciót idén továbbgondolták, így született meg a Sziget Fesztivál-köztársaság, amely változatlanul a sokszínűség helye, ahol mindenki egyenlő és ahová - idén augusztus 5. és 12. között - egy hétre ki lehet vonulni a világból. Az ideiglenes városállam koncepcióhoz címer, zászló is tartozik.
Kérdésre válaszolva a főszervező azt mondta, egyelőre nem tudni, miként fogja pontosan érinteni a dohánytörvény módosítása a Szigetet. "Jogászaink szerint trafikok hiányában nem lehet dohánytermékeket árusítani a Szigeten, ha így lesz, nyilván mindenki kívülről lesz kénytelen behozni magával. Talán akad megoldás" - jegyezte meg.
Szép Fruzsina programigazgató arról beszélt, hogy a Nagy Utcaszínházat napi három előadással egy világhírű ausztrál társulat biztosítja, lesznek kis utcaszínházi produkciók például Indiából, Kínából és Új-Zélandról, a Kelet-európai Vurstli a 60-as, 70-es évek hippi korszakát hozza és újra lesz ír kocsmaszínpad.
Ahogy azt a szervezők már korábban bejelentették, új helyszín lesz a Cirque du Sziget, ahol négy programsávban láthatók különböző cirkuszi produkciók, többek között a fiatal magyar artistákból álló Recirquel csoport közreműködésével. "A Cirque du Sziget külső látványa az 1890-es évek hangulatát fogja idézni régi cirkuszi kocsikkal, kocsmákkal, belül azonban a legmodernebb újcirkuszi műfaj előadásait tartják meg" - mondta Szép Fruzsina.
A Fidelio Kultúrzóna helyszínen a tervek szerint operaelőadások lesznek, együttműködve fiatal énekesekkel, a Verdi-Wagner-bicentenárium jegyében.
A Sziget fesztivál eddig ismertté vált nemzetköz zenei fellépői között szerepel mások mellett a Blur, az Editors, a Skunk Anansie, a Bad Religion, a Ska-P, Katy B, a Tame Impala, az Everything Everything, Nicky Romero, a Hadouken, a Calexico, Rachid Taha, valamint Emir Kusturica és zenekara.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket