Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Április 17. 12:50, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újra kiadták az egykori pop supergroup, az Electronic első lemezét

Újra kiadták az egykori pop supergroup, az Electronic első lemezét

Az 1990-es évek népszerű brit supergroupja volt az Electronic, amelyet Bernard Sumner (New Order) és Johnny Marr (ex-Smiths) alkotott. A formáció első, legsikeresebb lemezét több mint húsz évvel az eredeti megjelenés után most újra kiadták.

A dupla CD első korongja az eredeti, cím nélküli 1991-es album újramaszterelt dalait tartalmazza, a másodikon alternatív változatok, remixek, kislemez B-oldalas számok és instrumentális felvételek szerepelnek, köztük nyolc, eddig kiadatlan verzió - tájékoztatta a lemezt Magyarországon is forgalmazó EMI Music az MTI-t.
Az Electronic 1989-ben alakult, miután Bernard Sumner, a New Order gitárosa, énekese besokallt anyazenekarától és új kihívásokat keresett. Ezt Johnny Marr, az 1987-ben megszűnt kultikus alterbanda, a Smiths gitárosa hozta meg számára: a popos, táncos, szintetizátor alapú zenét ötvözték Marr csilingelő gitárjátékával.
A cím nélküli bemutatkozó lemez 1991-ben jelent meg, az anyagot a közönség és a szakma is kedvezően fogadta, az album egymillió példányban fogyott. A sikerhez hozzájárult, hogy a közreműködők között szerepelt a Pet Shop Boys két tagja, Neil Tennant és Chris Lowe. A lemezről elsősorban a videoklippel megtámogatott Getting Away With It, Get the Message és Feel Every Beat lett siker.
A Sumner-Marr duó Neil Tennanttel egy sikeres kislemezt is készített Disappointed címmel, ám az Electronic ezután alvó üzemmódba kapcsolt, egészen 1996-ig. A New Order ekkor ismét pihent, Marr pedig éppen újra ráért különböző projektjei között. A Raise the Pressure című második Electronic-anyag sztárközreműködője Karl Bartos (ex-Kraftwerk) volt, és bár az anyagra rákerült néhány jó dal (Second Nature, For You), a túlságosan poposra sikerült CD gyakorlatilag visszhangtalan maradt.
A New Order ugyan ismét aktivizálta magát a kilencvenes évek végére, az Electronic 1999-ben még kiadott egy harmadik lemezt is. A Twisted Tenderness (rajta a Vivid vagy a Prodigal Son) erősen rockos, gitárközpontú album, amelyen Jimi Goodwin, a Doves basszusgitárosa, és Ged Lynch, a Black Grape dobosa egészítette ki a duót.
A lemez a supergroup végét jelentette: bár Sumner és Marr soha nem zárta ki egy majdani újabb együttműködés lehetőségét, útjaik azóta elváltak. Előbbi mostanában ismét a New Orderrel turnézik, utóbbi nemrég jelentette meg első szólóalbumát The Messenger címmel. Érdekesség, hogy most zajló turnéján Marr két Electronic-dalt (Forbidden City, Getting Away With It) is játszik.
Az Electronic tízéves története során csak néhány koncertet adott, még 1990-1991-ben, az Egyesült Államokban előzenekarként léptek fel a Depeche Mode előtt.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket