Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Május 03. 08:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Wagner 200 - A Ring-ciklus újra az Urániában

Wagner 200 - A Ring-ciklus újra az Urániában

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzik a New York-i Metropolitan Opera (Met) Ring-ciklusának HD minőségű felvételét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A bicentenáriumi vetítéssorozat keretében látható az új felfogásban, high-tech díszletekben játszott tetralógia, Wagner születésnapján pedig a monumentális produkció előkészületeiről szóló dokumentumfilm lesz műsoron Wagner álma címmel - közölte az MTI-vel Zsarnai Gábor pr-munkatárs.
Az eredetileg élőben közvetített produkciókban sztárénekesek léptek fel, az előadásokat a Met zeneigazgatója, James Levine és Fabio Luisi vezényelte.
A sorozat vasárnap A Rajna kincse vetítésével kezdődik, amelynek egyik főszerepét, Wotant Bryn Terfel világhírű basszbariton játssza. Egy héttel később, május 11-én látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben. Május 19-én következik a Siegfried, a címszerepben Jay Hunter Morrisszal, végül május 26-án látható Az istenek alkonya a ciklus izgalmas befejező része, ebben is Deborah Voigt és Jay Hunter Morris énekli Brünnhildét és Siegfriedet.
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb operadíszletét építették fel a Metropolitanben, amikor Wagner operaciklusának első részét, A Rajna kincsét három éve bemutatták. Robert Lepage kanadai rendező koncepciója alapján a 24 óriási, forgatható alumínium "billentyűből" álló 40 tonnás díszlet a legkülönbözőbb alakzatokba képes rendeződni. Videoinstallációkkal és speciális fényhatásokkal kiegészítve jelenítették meg a Rajna partját, sűrű erdőt vagy az izzó lángtengert.
A Met monumentális Ring produkciójának létrejöttét mutatja be a Wagner álma című dokumentumfilm, amely május 22-én, Wagner születésnapján kerül műsorra az Urániában.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket